JA, ik wil lid worden van de V.V. Stedum of SJO STEO! AANMELDEN

De derde jeugd van Klaas

STEDUM- Daar was ie dan: de zon! Eindelijk! Het tweede elftal hoefde niet te spelen en genoot daarom van de eerste terrasdag. En geef ze eens ongelijk. Na de warming-up zag je de jaloerse koppies van de spelers van het vlaggenschip. Menig speler was graag aangeschoven, maar eerst moest Engelbert even opzij gezet worden.

3 November 2012 werd de uitwedstrijd gespeeld en dat heb ik geweten. Een weekje vrijaf van werk en drie maanden relaxed langs de lijn toekijken hoe mijn medespelers het er van af brachten was het resultaat. Met m'n linker poot omhoog, dat dan weer wel, maar dat mocht de pret niet drukken. En ook het ziekenhuisbezoek op de avond van drie november nam ik voor lief. Zo kwam ik daar ook weer eens. En ik moet zeggen, de verpleegster die de foto's nam was heel aardig. Wat was nou het geval? Het liep die middag niet zo bij de thuisploeg. Stedum werd het vooral het eerste half uur weg gespeeld, maar de geel-zwarten stonden wel met 0-3 voor. En toen in de tweede helft bleek dat er niets meer in zat voor de "mannetjes" kwamen daar de frustraties om de hoek kijken. Een groot deel van de Engelbertse selectie heeft namelijk ervaring opgedaan bij de betaald voetbalorganisaties van FC Groningen en Veendam. En als je dan ineens tegen het boerendorp Stedum moet en je krijgt een lesje in effectiviteit dan snap ik best dat je daar gefrustreerd door raakt. De emotionele toestand wordt dan dusdanis beïnvloed dat het bereiken van de verwachtingen ernstig belemmerd wordt. Je moet wel heel stevig in je schoenen staan om dan je koppie er bij te houden. En dan delen we allemaal wel eens een tikje uit, toch? Of je nu lichamelijke, geestelijke of seksuele frustraties hebt, op zaterdag kun je al die frustraties in anderhalf uur voetbal er even lekker uitgooien. De reden dat ik het slachtoffer werd van deze frustraties lag in het feit dat ik gezegd zou hebben dat ik in de hoofdklasse had gevoetbald. Nou, ik mag nog niet de veters strikken van een gemiddelde hoofdklasse voetballer en waarom zou ik zo'n uitspraak doen? Ik verdenk nog steeds Klaas van deze ernsitge provocatie richting de dader (naam en rugnummer bekend bij de redactie). Eigenlijk had hij dus deze trap verdiend en was de kans groot geweest dat hij zo weer opgestaan was.

Dit keer helemaal geen sappige verhalen vanuit de kleedkamer. Of het nu lag aan de spanning voor deze belangrijke wedstrijd of dat men wel op past met wat er gezegd wordt weet ik niet. Men is zich er namelijk van bewust dat niets meer binnenskamers blijft, maar alles wekelijks in dit stukje proza uitgebreid aan bod komt. Vergelijk het met de reallife soap van SPARTA op RTL 7. Werkelijk alles wordt in beeld gebracht. Maar blijkbaar staan de Stedumers daar niet zo voor open. Maar omdat onze fans recht hebben over het één en ander van de gemiddelde Stedum-speler hier een kleine opsomming. Aanvoerder Ferdi de Jonge heeft onlangs een nieuwe keuken geplaatst. Aangezien dit er spik en span uit ziet kunt u overwegen om hem eens om keukenadvies te vragen. Tiemen Dijk heeft besloten alles in het werk te stellen om de eerste Toby Aldeweireld look-a-like te worden. Het kapsel is inmiddels aangemeten, Tiemen denk nu nog na over een eventuele aanpassing in de vorm van een facelift. En dan nog leider Harke Werkman. De economische crisis doet hem waarschijnlijk besluiten dat alle leden van Stedum voor een vriendenprijsje zijn caravan kunnen huren. Wel even bellen van te voren. Als laatste gaat het gerucht dat Erik van Hulst zijn contract af gaat kopen en carriere wil gaan maken als dichter. Of was het toch zanger, pianist of fotograaf? Hoe dan ook, leef je nog Erik?

Toen om half drie de zon op zijn hoogtepunt was en alle papa's en mama's van de Engelbert-spelers hun plekje langs de lijn hadden gevonden floot scheidsrechter Brink voor aanvang van de wedstrijd. We waren begonnen! Hetzelfde spelbeeld als in de heenwedstrijd leek het een beetje, al had Stedum iets minder moeite om de aanvalsdrang van de gasten tot stoppen te dwingen. Engelbert had het betere van het spel en Stedum leunde wat achterover om vervolgens in de counter toe te slaan. Dat hadden ze toch moeten weten? Dit resulteerde in een goede mogelijkheid voor Siebrand Dijkema die alleen op het vijandelijk doel af mocht stormen. Met nog een verdediger in zijn nek kon hij niet voluit schieten en verdween de bal aan de verkeerde kant va de paal. Onder leiding van de immer zwoegende Klaas Lubbers hield de verdediging van Stedum prima stand en hoefde Dirk niet heel veel in actie te komen. Tot aan de "zestien" leek het allemaal best aardig wat Engelbert op de mat legde, maar verder dan een aantal afstandschoten kwam het niet. Stedum zette er een aardige portie werklust tegenover. Scheidsrechter Brink wilde trouwens ook graag laten weten dat hij aanwezig was. Normaal gesproken moet je als scheidsrechter het vele commentaar wat je krijgt niet willen horen. Zeg maar gerust: het ene oor in het andere oor weer uit. Maar op werkelijk alles wat er in het veld geroepen werd moest de leidsman zo nodig reageren. En toen zelfs één van de vaders van Engelbert zich verbaal liet horen langs de lijn werd de leiding van Engelbert gevraagd deze man een beetje in toom te houden. Als ouder is het natuurlijk ook niet makkelijk om je zoon in het shirt van de FC te zien en een paar jaar later in de vijfde klasse, het laagste amateurniveau voor standaardelftallen. Het beeld zoals hierboven beschreven hield tijdens de eerste helft aan, Engelbert de betere terwijl Stedum nog een goede kans kreeg welke op naam van Matthijs Colstee kwam. De keeper wist dit keer prima redding te brengen. Dus gingen we rusten met een 0-0 ruststand.

In de tweede helft was de aanvalsdrang van de gasten wat minder. Het liep niet zo bij de ploeg welke zo graag wil promoveren. Onderling kwam er steeds meer irritatie. En dat is het moment om toe te slaan tegen Engelbert. Een hoekschop van Tiemen werd keurig tegen de touwen gekopt door Yannick van den Berg. Even later had het zelfs 2-0 kunnen zijn. Een prima vrije trap van Tiemen belandde snoeihard op de lat. En toen Siebrand iets later over de bal heen maaide na prima voorbereidend werk van Matthijs ging weer een riante mogelijkheid verloren. Zo bleef het dus spannend, want gedurende het laatste kwartier zette Engelbert behoorlijk aan. Het claimde tot twee keer toe een strafschop en de kansen die het wel kreeg werden allen te onzorgvuldig ingeschoten. Of daar dook Klaas ineens weer op. Daar komt nog eens bij dat Tim de topscoorder van Engelbert neutraliseerde door hem constant op de huid te zitten. Tim kreeg net als in de heenwedstrijd de vraag of hij net weer vrij gelaten was uit de bajes. Tim was inderdaad weer eens met weekendverlof. De frustraties kwamen weer even om de hoek kijken, Yannick werd even nagetrapt, en het schelden op elkaar ging weer ouderwets verder. Het scheldwoord wat begint met een k en eindigt op anker kwam meermaals voorbij. Na een aantal minuten blessuretijd was de belangrijke overwinning voor Stedum een feit. Bij verlies zou het seizoen gespeeld zijn, nu doet de ploeg nog steeds mee voor een plek op de ranglijst welke recht geeft om nacompetitie. Man van de wedstrijd: Klaas Lubbers, dat mag ook wel eens gezegd worden. De man die qua leeftijd vader had kunnen zijn van alle Engelbert-spelers was een rots in de branding. Klaas lijkt begonnen te zijn aan zijn derde jeugd.

Na een overwinning bekend maken dat je er na dit seizoen een punt achter zet is iets prettiger dan na een nederlaag. Nog zes wedstrijden en dan hopen op een toetje. Beginnend met de uitwedstrijd tegen onze vrienden van TEO. Hopelijk onder dezelfde omstandigheden als afgelopen zaterdag. Ik zal de banden van de fiets vast op pompen.