JA, ik wil lid worden van de V.V. Stedum of SJO STEO! AANMELDEN

Ede Staal zorgt voor nederlaag Stedum

We beleven een bitterkoud weekeinde. De gevoelstemperatuur ligt tussen 8 en 15 graden onder nul bij een harde tot stormachtige wind uit het oosten. De windchill kan gevaarlijk zijn voor ledematen in verband me bevriezingsverschijnselen. Sporters wordt geadviseerd om gezicht, armen en benen met vaseline in te smeren. Diverse sportbonden hebben buitenactiviteiten afgelast. Aldus de Telegraaf van zaterdag 23 maart 2013.

Bij buitenactiviteiten in winterweer kunnen onderkoelingsverschijnselen (hypothermie) optreden. Het hoeft hiervoor helemaal niet zo koud te zijn. Zo kunnen onderkoelingsverschijnselen al optreden bij temperaturen van 15 graden Celsius en lager. Het risico wordt namelijk niet alleen bepaald door de temperatuur, maar ook door de combinatie met windsnelheid. in vaktaal de ‘wind-chill’ factor genoemd. Een lage buitentemperatuur, wind en winddoorlatende kledij kunnen het lichaam zo sterk afkoelen dat de geproduceerde warmte tijdens sport onvoldoende is. Maar in Stedum werd gewoon gevoetbald. Waar je verwacht dat iedereen lekker bij de kachel zit, waren er toch nog een aantal toeschouwers te bewonderen langs de lijn. Respect, want het WK afstanden was ook op de buis.

 Sibolt Hovenga heeft mij jaren geleden eens een wijze les geleerd. Hij vroeg mij destijds: "Wat is het als je een doeltrap neemt en de bal terug in het eigen strafschopgebied waait?" Ik hoefde niet lang na te denken en zei: doeltrap overnemen. "Fout!" zei Hovenga. Het juiste antwoord moest zijn: "Dan is het geen weer om te voetballen!" Afgelopen zaterdag moest ik nog vaak terugdenken aan deze uitspraak. En voor het eerst dacht ik: Hij heeft gelijk. Want laten we eerlijk zijn, voetballen doen we voor ons plezier en met deze omstandigheden was het plezier ver te zoeken. Dat zag je ook terug in de beleving van de Stedumers, maar daarover later (misschien) meer. Opvallend was dat het merendeel van de groep er wel zin in had, gezien de positieve reacties op de What's App in de vroege morgen. Vooral Japie Dijkema had er echt zin in. De (jonge)man die normaal gesproken bij tien graden boven nul nog handschoenen aan heeft had er zin in, begrijpt u het nog? Maar omdat ik vlakbij Jaap in de kleedkamer zit kwam ik er achter waarom hij er zin in had. Jaap had namelijk een geweldige nacht achter de rug. De rechtsback heeft meestal maar één ding in de kop en dat hij hij van vrijdag op zaterdag maar eens even tot uitwerking gebracht. Trainer Nieborg had er weinig problemen mee. "Tegen sex voor de wedstrijd heb ik helemaal geen bezwaar. Dat standpunt heeft te maken met mijn persoonlijke ervaringen, dat het helemaal niet vermoeiend is. Sterker, het geeft je een roes. Het duurt toch geen zes uur? En het ligt er natuurlijk ook aan, wat je doet."

Vandaag kwam Potetos op bezoek. De Post Telefoon Telegraaf Ontspannings- en Sportvereniging is tegenwoordig een club waar je ook welkom bent als lid zonder een band te hebben met de PTT. De club wordt omschreven als een voetbalclub voor vogels van allerlei pluimages. De Stadjers hadden nog geen uitwedstrijd gewonnen en dus kwam het moment dat dit een keer ging gebeuren steeds dichterbij. En Stedum was gewaarschuwd, aangezien de ploeg uit Groningen vorige week met maarliefst 10-1 van SIOS wisten te winnnen. Dit was echter wel op het geliefde kunstgras van Sportpark "Het Noorden." Traditiegetrouw hebben de Stedumers het altijd lastig met Potetos, dat zou vandaag niet anders zijn.

 De Stedumers druppelden één voor één de kleedkamer binnen en zoals gewoonlijk werd de afgelopen week eens even aandachtig doorgenomen. Bard Dekker was weer terug uit China en vertelde enthousiast dat je voor zo'n tien euro een geweldige avond cq. nacht kunt hebben in het land aan de andere kant van de wereld. Tim de Jonge had zijn gewonnen geld via Unibet verstandig geïnvesteerd in een paar sneakers, een paar voetbalschoenen en wat nieuwe kledij. Je zou van een oerdegelijke verdediger verwachten dat hij op wat neutrale kicksen het veld zou betreden, niets was minder waar. De fel gele schoenen deden met de weerkaatsing van de zon pijn aan de ogen. Diederik Dijk had van z'n moeder een warm fleecedekentje mee gekregen om over zijn tere beentjes te leggen in de dugout, heel verstandig. Toen Klaas Lubbers vertelde dat zijn beltegoed al in een week op was, resulteerde dat in gefronste wenkbrauwen bij iedereen. Wat was nu het geval? De bouwvakker was zo zat van de winterse omstandigheden dat hij de hele week "Winter uit" had ge-sms-t naar 3040. Het mocht niet baten en bleek dus verspilde moeite en beltegoed. Matthijs Colstee was opvallend stil. Hij was waarschijnlijk met z'n hoofd al bij het avondprogramma. Er stond namelijk een date gepland, beginnend met een bioscoopbezoekje. Laat je ons nog even weten hoe het afgelopen is Matthijs? Want uiteindelijk gunnen we het jou ook dat je gelukkig wordt in de liefde. Robbert Slager was ondertussen bezig om zijn DJ-set te installeren. Je zou dan wat opzwepende muziek verwachten, maar bij muziek van Ede Staal (Mien Toentje) is het vanmiddag allemaal begonnen. Daar ging het mis. Want u voelt het al aankomen, er werd verloren vanmiddag. Misschien was het wel een bewuste muziekkeuze van de rappe aanvaller. Slager moest namelijk op de bank beginnen en kon zo de basisspelers in slaap sussen om zodoende snel te mogen invallen.

 Bij het betreden van het veld bleek dat de veldverwarming nog niet helemaal aansloeg. Het veld was iets harder als normaal, terwijl buurman van het sportpark Gert Hovenga had beloofd de veldverwarming vroegtijdig aan te zetten. Tot zijn eigen spijt bleek hij de verkeerde knop ingedrukt te hebben en werd de verwarming van het naastgelegen zandveldje aangezet. Potetos was niet bereid om hier de wedstrijd te spelen helaas.

Dan de wedstrijd. Stedum leek ongeïnspireerd, creeërde geen enkele kans gedurende de 90 minuten en zorgde er voor dat het thuispubliek het nog kouder kreeg. Potetos leek iets geïnspireerder, creeërde één kans en die werd dan ook direct benut in de tweede helft. Uitslag: 0-1.

Nadat ook de buitenwereld kennis nam van de nederlaag meldde good-old Ronnie Medema zich namens vv Middelstum voor de overname van spits Siebrand Dijkema via twitter. Een logisch gevolg, want de in Middelstum woonachtige Dijkema hoeft geen reiskosten te ontvangen. De interesse werd door @vvstedum afgeslagen met de woorden dat Siebrand zijn contract zojuist had verlengd. Tot nu toe is de interesse dus afgewimpeld, maar voor hoe lang? Voor de technisch directeur van Stedum is er dus werk aan de winkel.