JA, ik wil lid worden van de V.V. Stedum of SJO STEO! AANMELDEN

Een suikeroom in de vijfde klasse, kan het nog mooier?

STEDUM - Een nieuwe suikeroom rukt op in de Groninger sportwereld. Zijn naam: Wim Bulten, gefortuneerd geraakt dank zij z’n gaven als huisjesmelker. Bulten is gespot als een van de mensen die SC Veendam wel in de benen wilde houden, nadat hij eerder Leekster Eagles van de ondergang heeft gered. En hij heeft ook een nieuw project op touw gezet: Pelikaan S, de voetbalclub die bijkans in zijn achtertuin (tussen Midwolde en Oostwold) van zijn paleisje zetelt en waarvan hij voorzitter is. Als het aan Bulten ligt, zien we Pelikaan S - nu 5e klasse zaterdag - binnen afzienbare tijd oprukken naar de top van het noordelijke amateurvoetbal.

Een aantal weken geleden las ik bovenstaand stukje ergens op internet. Tegenwoordig kijk je er niet meer vreemd van op dat er weer eens een voetbalclub wordt opgekocht door een rijke oliesjeik. Ook is het mij helemaal niet vreemd dat je in de top- en hoofdklasse grote bedragen kunt verdienen wanneer je behoorlijk tegen een balletje kunt trappen. Maar dat ik ooit nog mocht mee maken dat een club bij Stedum uit de klasse een suikeroom zou krijgen had ik nooit kunnen dromen. Geweldig, op vijfde klasse niveau! Geweldig om over een groot aantal jaren te kunnen zeggen: Pelikaan S? Daar heb ik vroeger nog tegen gevoetbald en nu zijn ze kampioen van de hoofdklasse. Dat was in de tijd met Bard Dekker, die maar niet van ophouden wist. En wat te denken van Tim de Jonge, doar kon je beter mit, din teeg'n speul'n! Nieborg was toen trainer, z'n zoon was laatste man. In dei tied was alles beter, nou hem ze d'er niks meer veur over. Ik kan niet wachten op dat moment.

Kun je het voorstellen? Voorzitter Pieter Berend besluit om z'n boerderij met 65 hectare te verkopen en pompt een groot deel van de opbrengst in onze club. Spelers van WKE, ACV, Harkemase Boys en Be Quick besluiten om niet bij hun huidige club te blijven, maar tekenen een contract bij Stedum. Het stadion wordt uitgebreid en er komt een nieuwe kantine, inclusief sponsor- en fitnessruimte. Hoofdtrainer wordt Ron Jans, die na zijn ontslag bij Zwolle nergens meer aan de bak kwam. Zijn assistenten zijn Gert Hovenga en Pieter Hovius, dit om de clubcultuur te waarborgen. Binnen no time speelt Stedum om promotie naar de Jupiler League. Het sportpark lijkt te klein en er zal worden uitgeweken naar de Hilmaarweg, waar op het huidige Jan Spijk-veld voldoende ruimte beschikbaar is om een multifunctioneel stadion te bouwen. De seizoenkaarten vliegen de deur uit en de Sibolt Hovenga-tribune is als eerste uitverkocht. Daarna volgen de Jans van Leeuwen-tribune (achter het doel waar de harde kern zit), de Geert Vast-tribune en de Ubbo Freese-tribune. Stedum trekt na de promotie nog wat spelers aan en twee jaar later speelt het als middenmoter van de Jupiler League de bekerfinale in de nieuwe Kuip tegen Ajax. Heel Stedum loopt uit, inclusief de hele Gemeente Eemsdelta. In de laatste minuut scoort routinier Diederik Dijk de winnende treffer na een geweldige omhaal. Stedum, bekerwinnaar seizoen 2026-2027.

Maar goed, zo ver is het nog niet. Vandaag de dag spelen zowel Stedum als Pelikaan S in de vijfde klasse. En afgelopen zaterdag troffen beide ploegen elkaar op een wel erg hobbelig veld. De heenwedstrijd was niet zo gezellig las ik in het programmaboekje. Ik vierde namelijk nog lekker een weekje vakantie en liet de eerste wedstrijd aan me voorbij gaan. En omdat je over iets waar je niet bij was niet mag oordelen doe ik dat dus ook niet. De inzet van deze middag was duidelijk voor beide partijen: zicht houden op een nacompetitieplek. Stedum moest dit doen zonder Siebrand Dijkema die nog steeds in Thailand zat. Matthijs Colstee was nog geblesseerd. Trainer Nieborg besloot bij gebrek aan een echte spits Ronald Werkman over te hevelen vanuit het derde elftal. De gasten uit Oostwold moesten het doen zonder hun sterspeler Rafael Bianco, een flinke aderlating.

Toen scheidsrechter Bulthuis voor het eerste floot werd al snel duidelijk dat het een pittige wedstrijd kon gaan worden. Beide ploegen leken zich bewust van de belangen al was er van een harde wedstrijd geen sprake. In een redelijk gelijkopgaande eerste helft was het vooral voor één speler oppassen: Jos Bulten, inderdaad de zoon van. De meest gevaarlijke man van de gasten kreeg simpelweg te veel ruimte, al hoefde Dirk Pijl niet echt in actie te komen. Stedum zette daar met redelijk goed voetbal wel het één en ander tegenover. Er werden een aantal kansen gecreëerd, de grootste was voor Ronald Werkman, maar gescoord werd er voorlopig niet. Klaas Lubbers liet zich even uit de tent lokken door een supporter van de gasten, tenminste dat dacht ik. Maar niets was minder waar, want het bleek suikeroom Bulten te zijn. Nog nooit een voorzitter gezien die zo langs de lijn meeleefde, al had dat volgens mij ook wel op een andere manier gekund. Wat dan wel weer leuk was is dat juist Klaas Lubbers de 1-0 scoorde. Een hoekschop van Tiemen Dijk werd ingeknikt door captain Ferdi de Jonge, maar de keeper wist nog redding te brengen. Klaas Lubbers zag ineens de bal en een halve meter voor de lijn tikte hij de bal binnen. Pelikaan S vond dat de keeper de bal vast had, maar hier was zeker geen sprake van. Meer dan terecht werd het doelpunt aan Stedum toegekend.

Ongewijzigd kwamen we uit de kleedkamer om de voorsprong te behouden gedurende de tweede helft. Afgesproken was om te zorgen dat Jos Bulten minder ruimte zou krijgen, maar deze afspraak werd niet echt nagekomen. De spelmaker kon doen waar hij zin in had. Tiemen Dijk hield het al snel voor gezien na de rust. In de eerste helft had hij een tik tegen het hoofd gekregen en bleek te duizelig om door te gaan. Robbert Slager kwam hem vervangen en net als bij eerdere invalbeurten deed hij dit prima. Want Slager was verantwoordelijk voor, wat later bleek, de beslissing. Een verdediger van Pelikaan S dacht de bal over de achterlijn te kunnen laten lopen, maar Slager zorgde met een uiterste krachtinspanning de bal binnen te houden. Slager leek alleen door te kunnen gaan maar werd neergelegd. Scheidsrechter Bulthuis, die vooral in ogen van de Pelikaan S voorzitter en trainer Apdi Mohammed weinig goed kon doen, wees gedecideerd naar de stip. Dit scenario hadden Robbert en ik voor de wedstrijd al afgesproken en dus mocht ik achter de bal plaatsnemen. De keeper zat er nog in de buurt, maar de bal belandde uiteindelijk tegen de touwen. Nadat Bulthuis trouwens een strafschop toekende, kon de man die de overtreding beging moeilijk zijn emoties in bedwang houden. De beste man had al geel en dan is het niet zo slim om taalgebruik te gaan gebruiken waar menig scheidsrechter direct rood voor geeft. Bulthuis was coulant met geel, wat echter wel betekende dat hij alsnog in kon rukken. En dan denk je wedstrijd gespeeld. Maar vanaf dat moment leek het nergens meer op. De gasten waren ineens de betere ploeg en gingen op jacht naar de aansluitingstreffer. Stedum speelde erg paniekerig en kwam er niet meer uit. Het was dus ook helemaal niet vreemd dat het 2-1 werd. Met soms kunst- en vliegwerk werd uiteindelijk de overwinning binnen gesleept en was de opluchting groot.

Zoals verwacht werd het een pittige wedstrijd, welke echter prima in de hand werd gehouden door scheidsrechter Bulthuis. Hier dachten de gasten echter anders over. Dit liet men na afloop in de catacombe én bestuurskamer ook nog even weten. Stedum had er lak aan, de punten bleven in eigen huis. Met nog drie wedstrijden in het verschiet tegen Tolbert (4mei thuis), Zuidhorn (11mei thuis) en Potetos (18mei uit) is er nog steeds zicht op een plek in de nacompetitie. We gaan zien waar het schip gaat stranden.