JA, ik wil lid worden van de V.V. Stedum of SJO STEO! AANMELDEN

Jan Spijk: inzet op eredivisieniveau

ZANDEWEER - Afgelopen zaterdag reisde ons gezelschap af naar het pittoreske Zandeweer, alwaar de Zandeweer Eppenhuizen Combinantie gehuistvest is. Bij gebrek aan voldoende auto's had trainer Nieborg op de valreep Jan Spijk zo ver gekregen om zijn auto mee te nemen. In deze economische crisis en met de huidige benzineprijzen was het de eerste meevaller van de middag. Aan mij de eer om bij Jan in te stappen, voor het eerst een privechauffeur naar een uitwedstrijd. Jammer genoeg was de afstand naar Zandeweer erg kort, want op de rijkwaliteiten van Jan valt niets aan te merken. Zoals altijd een goed gesprek met Jan, we waren er beide zeker van dat Jan in de basis mocht beginnen. En zo geschiedde, want Stedum moest het zonder drie spelers doen die tegen TEO nog in de basis stonden. Jan is een jongen die altijd hard werkt, weinig klaagt en enorm betrouwbaar is. Jan is een man van weinig babbels. Hij weet door ervaring wat hij moet doen en wordt enorm gewaardeerd door zijn collega’s. Zijn ijver en inzet zijn van eredivisieniveau. En of Jan nu in het eerste of in het tweede speelt, Jan staat zijn mannetje. Toen in de rust Jan geslachtofferd werd ten koste van Robbert Slager zag je de teleurstelling van zijn gezicht druipen. Jan was boos, teleurgesteld en verdrietig tegelijk. Want juist tegen ZEC kon Jan zijn favoriete spelletje spelen. Tot twee keer toe liet Jan zien wat zijn sterkste punt is: de robuuste sliding. Eigenlijk past Jan zijn stijl niet bij de onze, wat dat betreft hangt een transfer naar de tegenstander van afgelopen zaterdag in de lucht. Want ook de manschappen van ZEC zijn niet vies van af en toe hard spel. Al denken ze daar zelf wel eens anders over. Maar voetbal is een mannensport, het is uitdelen en incasseren.

Eenmaal aangekomen in Zandeweer parkeerde Jan zijn schattige autootje achter het Klokhoes, het gezellige dorpshuis van Zandeweer. Een bakkie koffie en een ontmoeting met een aantal oude bekenden volgde. Op vrijdagavond via de sociale media al even contact gelegd met Pascal Koolhof (voor intimie Pakkie), eigenlijk dé Jan Spijk van ZEC: hard werken en ook een man met een echt hart voor de club. ZEC was niet compleet en Stedum hoefde zich dus geen zorgen te maken zei hij. Goh, dat heb ik een week eerder ook gehoord, dus ik dacht ik zeg maar niets tegen de andere jongens.

Als we Facebook moesten geloven dan waren een aantal Stedumers het nachtleven weer goed doorgekomen. Ik kreeg echter een beetje argwaan bij de vele berichten die geplaatst werden, zelfs om vijf uur 's nachts nog. En dat Tiemen Dijk zo laat van Lucia op bed mag is helemaal ongeloofwaardig. Het waren dus ook allemaal leugens, men had zelfs de wekker gezet om een bericht te plaatsen. En dat allemaal om Boelie uit de tent te lokken...missie geslaagd. Stedum trad aan zonder Siebrand Dijkema, Klaas Lubbers en Matthijs Colstee. Dijkema verblijft in Thailand en schijnt al wat telefoonnummers voor Tim en Robbert geregeld te hebben. Drie keer raden waar de vakantie van beide heren heen gaat komende zomer. Lubbers was waarschijnlijk aan het beunen en dat Colstee niet mee deed.....ach daar kijkt niemand meer van op. De ene week is het zijn kleine teen, de andere week z'n bilspier en nu was het waarschijnlijk de lies of iets dergelijks wat hem aan de kant hield. Sinds zijn date van een aantal weken geleden is zijn blessuregevoeligheid alleen maar toegenomen. Positief tegenover de afwezigen was de aanwezigheid van een tweetal talenten die de selectie versterkten. Johan de Jonge en Lorenzo Spitsbaard werden vanuit het tweede elftal overgeheveld naar het eerste en zo lijkt het tweede een echte kweekvijver te worden. Aangezien er nog veel meer talent rond loopt zoals Jeroen Bansberg, Wolter van Zanten en het eeuwige talent Rene Drent.

Vanmiddag was een oud bekende van de Stedumers de scheidsrechter. De look-a-like van Wilfred Genee kreeg het deze middag zwaar te verduren, want in de ogen van alles en iedereen die ZEC een warm hart toedraagt deed de leidsman helemaal niets goed. Ik moet zeggen dat Stedum regelmatig het voordeel van de twijfel kreeg, maar om de nederlaag van ZEC in de schoenen van de scheidsrechter te schuiven is overdreven. De best geklede scheidsrechter van de vijfde klasse floot een degelijke wedstrijd en naar mening van de Stedumers waren beide strafschoppen terecht. In de Eredivisie worden ze wel eens voor een minder vergrijp gegeven immers. De frustratie bij de thuisploeg liep naarmate de wedstrijd vorderde op en dat maakte de wedstrijd er niet leuker op. ZEC had vooral de eerste helft het gevoel dat er tegen Stedum wat te halen viel en dat gevoel was ook wel terecht. Want van goed voetbal was geen sprake, het was zeer matig allemaal. En toen ZEC zelfs op voorsprong kwam na miscommunicatie tussen Mark en Dirk werd het geloof in een goed resultaat alleen maar groter. En terecht natuurlijk. Alleen verpestte de arbiter dit volgens heel ZEC, want niet heel veel later wees de man in het zwart naar de stip. Diederik Dijk kreeg de bal in het strafschopgebied aangespeeld, maakte een actie richting achterlijn en kreeg een duw in zijn rug. Waarschijnlijk was de mandekker van ZEC vergeten dat hij tegenover een lichtgewichtje stond, want veel moeite hoef je niet te doen om Diederik naar de grond te werken. Broer Tiemen was er als de kippen bij om de strafschop te nemen, maar zoals het een echte aanvoerder betaamt wees captain Ferdi een ander aan om de bal achter doelman Posthumus te gaan schieten. Bij afwezigheid van Siebrand was ikzelf de gelukkige en in de jacht naar m'n eerste ster op voetbalnoord pakte ik deze kans met beide handen aan. De strafschop ging er in en de stand was dus weer gelijk. Stedum voerde de druk iets op en dat resulteerde in een aantal mogelijkheden voor Diederik en Yannick, maar ze vonden beide Posthumus op hun weg. De doelman van de thuisploeg mag dan wel 48 jaar zijn, toch bewees hij zaterdag weer nog steeds een uitstekende doelman te zijn. Maar hoe goed Posthumus ook is, hij kon niet voorkomen dat Stedum op voorsprong kwam. En hoe! Een hoekschop van Tiemen Dijk werd in één keer uit de lucht genomen door Ferdi en de bal verdween onhoudbaar in het dak van het doel. Een schitterend doelpunt en naar eigen zeggen was het de eerste bal die Ferdi goed raakte deze wedstrijd. De warming-up beloofde ook niet veel goeds voor de middenvelder, maar het moet gezegd, hij herstelde zich aardig.

In de rust was de analyse van trainer Nieborg duidelijk: het leek helemaal nergens op. En dus moest het in de tweede helft anders. Hier werd Jan voor geslachtofferd en het moet gezegd, meer dan de twee geweldige slidings zat er voor Jan niet in vanmiddag. Jan deed moeite om zijn teleurstelling binnenmonds te houden en wat dat betreft is het een echte prof. Hij legde zich neer bij de keuze van de trainer. En of het met de wissel van Jan te maken had of niet, het ging in de tweedehelft wel iets beter. Dirk had de hele tweede helft één moment om in actie te komen en daar bleef het bij. ZEC leek vermoeid, vooral door energie te steken in commentaar op de leiding. De voorsprong kwam niet meer in gevaar en toen Robbert onderweg was naar de 1-3 maar neergelegd werd door verdediger Ten Hove werd voor de tweede keer naar de stip gewezen. Ik knipperde twee keer met m'n ogen en zag Tiemen al weer klaar staan om de bal in ontvangst te nemen. Ik had hem de bal natuurlijk kunnen gunnen, maar in m'n achterhoofd was ik toch met die eerste ster bezig. Tiemen heeft daar nog jaren de tijd voor, ik nog vier wedstrijden. En bij nog een doelpunt zou ik Tony Duchenne passeren op de ranglijst van topscoorder aller tijden van de v.v. Niet de minste speler, dus de keuze was simpel. Met de 1-3 was de marge iets groter en hoefde Stedum zich geen zorgen meer te maken. Helemaal niet omdat Ten Hove bij de overtreding op Robbert zijn tweede gele kaart kreeg en dus kon inrukken. De wedstrijd bloedde een beetje dood door veel blessuregevallen en zo werden er drie punten aan het totaal toegevoegd.

Helaas op de terugweg niet bij Jan in de auto. Teleurgesteld was hij al vertrokken naar Stedum.... Benieuwd wanneer ZEC zijn zaakwaarnemer zal benaderen. Maar Jan heeft een geel-zwart hart en staat zaterdag gewoon weer zijn mannetje. Ik verheug me nu al weer op zijn sliding!