JA, ik wil lid worden van de V.V. Stedum of SJO STEO! AANMELDEN

GRONINGEN- De allerlaatste wedstrijd van de reguliere competitie stond vandaag gepland. Tegenstander was angstgegner (tegenstander die, door de slechte resultaten die er in het verleden tegen behaald werden, bij voorbaat hevige angst inboezemt bij een individuele sporter of een sportploeg; gevreesde tegenstander) Potetos, want Stedum heeft sinds mensenheugenis niet meer weten te winnen in Groningen. De voorbereiding op dit belangrijke duel was al op vrijdagavond. Want wat was het geval? Een groot deel van de selectie was aanwezig op het bruiloftsfeest van Bard Dekker. Ook trainer Nieborg was van de partij en hoe later het op de avond werd, hoe meer hij zich zorgen ging maken. Bard was helemaal niet met de wedstrijd van een dag later bezig, want toen de DJ het laatste nummer draaide wilde hij de selectie mee naar huis hebben voor een afterparty. Ongelooflijk maar waar, hier werd door iedereen van af gezien. Daar kan Leendert toch weer trots op zijn. Van iedereen was alleen Klaas Lubbers aan de cola. Toch opvallend dat iemand al jaren bij Stedum voetbalt en nog steeds geen bier lust. Wat dan wel weer positief was is dat Klaas zodoende mooi als taxichauffeur kon fungeren en zo iedereen op een nog acceptabel tijdstip thuis af kon leveren.

Ik weet niet hoe de rest de zaterdagmorgen beleefd heeft, maar toen ik de luiken voor m'n ogen weg haalde voelde het niet best. Langzaamaan word je wakker en je voelt: het is helemaal mis. Sliep je nog maar... Jammer, een bonkend hoofd, alsof een sloophamer tegen je slapen ramt, maakt verder slapen onmogelijk. Je mond is kurkdroog en je schedel voelt aan alsof hij ieder moment uit elkaar kan knallen. Het licht doet pijn aan je ogen, je maag voelt verkrampt en je benen lijken wel pap. Was ik nou toch maar na dat tweede biertje gestopt! Als je na een lange nacht wakker wordt met een kater is het geen goed idee om te gaan sporten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je gaat zweten en nog meer vocht verliest, zo droog je nog meer uit en kan je kater erger worden. Voor mij dus reden om definitief de tas maar thuis te laten.

Wanneer alle aanwezige spelers op de bruiloft zich de morgen erna net zo zouden voelen als mijzelf, dan kon het wel eens een hele zware opgave worden deze middag. Ik had het "geluk" niet mee te kunnen doen, alle anderen moesten toch opdraven om minimaal een punt te behalen en zodoende nacompetitie in de wacht te slepen. Als eerste vroeg ik of Jaap zich net zo voelde als mij. Jaap voelde zich na het middaguur wel weer redelijk, maar had slecht geslapen. Z’n meisje had hem meerdere keren wakker gemaakt omdat Jaap enorm lag te snurken. Jaap schijnt het overigens weer goed gemaakt te hebben met een enorm verjaardagscadeau. Wat voor cadeau dit is geworden wilde hij overigens niet bekend maken. Matthijs had z’n tas wel weer een keer bij zich, maar was niet van plan mee te gaan spelen. Ook niet verstandig, want hij was nog steeds in dromenland. Het mooiste meisje van de bruiloft kreeg hij maar niet uit zijn hoofd en hij had enorm spijt dat hij niet het lef had om op haar af te stappen. Wellicht dat Bard alsnog als tussenpersoon kan fungeren. En het moet gezegd, ik begreep Matthijs wel. Het schijnt dat op de mooiste vrouwen geen man durft af te stappen, dus als hij dat wel had gedaan maakte hij zeker kans op een leuke kennismaking. Mannen kunnen heel snel geïntimideerd raken door een mooie verschijning. In dat kekke jurkje en die leuke schoentjes vond Matthijs haar een buitengewoon sensationele vrouw, en dan kan het zijn dat een vrouw zomaar de hele avond geen man in haar omgeving vindt. Het was dus eigenlijk haar schuld, want als ze wat meer casual gekleed was dan was de kans op een volgende bruiloft groter geweest. Jammer.

Andries en Ronald waren er ook deze avond en waren door Leendert ook bij de selectie gehaald voor de wedstrijd tegen Potetos. Je zou verwachten dat de routiniers het goede voorbeeld zouden geven, maar niets was minder waar. Andries ging zelfs los op de dansvloer en dat terwijl ik hem net in de basis probeerde te praten. Leendert en ik zagen het gebeuren en ik zei: Leendert, vergeet wat ik net allemaal gezegd heb, Andries moet op de bank beginnen want die heeft binnen de kortste keren kramp. Leendert verliet de zaal vroegtijdig en gaf het gezag over aan leider Harke. Van gezag was dus geen sprake meer.

En dus was het geloof in een goed resultaat bij menig Stedumer gedaald naar een bedenkelijk niveau. En laat dat nou net het niveau zijn van de eerste helft. Het leek alsof de thuisploeg nog moest strijden voor nacompetitie, want wat Stedum op de kunstmat legde was niet bepaald goed te noemen. Toen ik tegen Leendert zei dat het leek alsof er geen geloof in een goed resultaat was keek hij boos om en zei: “Je weet zelf toch wel waar dat aan ligt?” Yannick kreeg nog een goede kans, maar schoot hoog over. Het was ook onterecht geweest, want Potetos was de betere ploeg en kreeg ook de beste kansen. Ik besloos regelmatig even achterom te kijken waar de dames van VVK en Drachtster Boys (girls) een spannend duel uitvochten. Ondanks dat ook hier het niveau te wensen over liet was het een wedstrijd die het aanzien meer dan waard was. Het leek alsof we met 0-0 alsnog de rust in gingen. Leek inderdaad, want een minuut voor de thee ging het alsnog mis. Klaas liet oud-Stedumer Tjeerd Egan helemaal vrij aan de rechter kant. Deze kreeg dus alle ruimte om voor te zetten en daar lag de bal in het het netje.

In de rust besloot ik niet mee naar de kleedkamer te gaan. Ik verwachtte een donderspeech van Leendert en daar was mijn hoofd nog niet klaar voor. Het zou mijn hoofdpijn alleen maar laten toenemen en dus ging ik voor een kop koffie. En gelukkig was het een sterke bak. Pelikaan S stond in de rust met 3-1 voor tegen TEO, wat betekende dat we op dat moment nog verzekerd waren van nacompetitie.

Ik weet niet wat Leendert allemaal gezegd heeft, maar blijkbaar was het wel doorgedrongen, want na rust nam Stedum het heft wat meer in handen. En toen Ferdi een hoekschop prima binnenkopte kon er eindelijk gejuicht worden. M’n kop begon er alleen maar meer van te bonken. Tijd voor Andries om te gaan warmlopen en als vervanger van Robbert binnen de lijnen te komen. De volgende meevaler voor Stedum was dat de keeper van de thuisploeg dusdanig geblesseerd was geraakt dat hij vervangen moest worden. De vervanger stond nog maar koud in het veld toen Tiemen Dijk met z’n “zwakke” linker uithaalde en de baal in de benedenhoek zag verdwijnen. Stedum zat ineens op rozen. “We moeten vaker een bruiloft op vrijdagavond hebben” zei ik tegen Leendert. Leendert keek me aan en zweeg. De wedstrijd kabbelde voort en het leek alsof we niet meer in de problemen kwamen. Maar drie minuten voor tijd werd er net als een week eerder een domme vrije trap weg gegeven doordat Dirk de bal buiten de zestien opgepakt zou hebben. De bal werd hard richting doel getrapt. Andries had blijkbaar geen hoofdpijn meer en dacht zijn hoofd tegen de bal moeten zetten. Maar ineens twijfelde hij en dus schampte hij de bal waardoor deze prachtig achter Dirk tegen de touwen verdween: 2-2. Geen kind overboord natuurlijk, want aan een punt hadden we immers genoeg. Potetos ging nog jagen naar de 3-2, maar deze kwam er niet. Pelikaan S won met 4-1, dus we hadden zelfs met één doelpunt verschil mogen verliezen.

In de kleedkamer ging het bier er weer in alsof niemand een kater had op één iemand na: ikzelf. Sporten lijkt dus toch een oplossing tegen een kater.

En dan nu? De tegenstander is op het moment van schrijven nog niet bekend. Want wat is het geval? Zowel Mamio als SGV hebben 24 punten behaald in de vierde klasse D. En beide ploegen hebben een doelsaldo van -31. Om te beslissen welke ploeg tegen Engelbert en ons speelt wordt er een beslissingswedstrijd gespeeld in Harkstede vanavond (dinsdag). De verliezer speelt tegen Stedum, de winnaar tegen Engelbert. We wachten het af….