JA, ik wil lid worden van de V.V. Stedum of SJO STEO! AANMELDEN

Stedum in slotfase langs SIOS

SAUWERD- De hoofdmacht van Stedum heeft zaterdag de lastige uitwedstrijd tegen SIOS (Succes Is Ons Streven) winnend weten af te sluiten. Een snelle achterstand werd pas in de tweede helft omgebogen tot een voorsprong, terwijl Stedum verschillende mogelijkheden kreeg om de score voor rust al te openen. SIOS was behoorlijk goed begonnen aan het nog prille seizoen. Een aantal lastige tegenstanders zoals Rood Zwart Baflo, TEO en Engelbert wisten niet van de Sauwerders te winnen en dus was Stedum gewaarschuwd. Beide ploegen hadden elkaar in het seizoen 2010-2011 voor het laatst getroffen, maar de ploeg van SIOS herbergde nog veel bekende gezichten. Stedum miste Mark Bijman, Yannick van den Berg en Matthijs Colstee door blessures terwijl Wolter van Zanten afwezig was door werkzaamheden. Daarentegen zaten Mark Nieborg en Ferdi de Jonge wel weer bij de selectie, maar beide heren bleken niet fit genoeg om aan de wedstrijd te kunnen beginnen. Nieborg zou alleen bij noodgevallen invallen, maar bleef 90 minuten aan de kant.

Trainer Leendert Nieborg van Stedum hamerde er op dat de ploeg scherp zou beginnen. Dit advies leek niet ter harte genomen, want net als in bijvoorbeeld de uitwedstrijd tegen Tolbert begon Stedum ongeconcentreerd en slap aan de wedstrijd. Verkeerde keuzes werden gemaakt, passes kwamen niet aan en dus was het niet vreemd dat de thuisploeg al snel op voorsprong kwam. Stedum leek een beetje wakker geschud en zonder zelf heel goed te spelen wist het SIOS wel terug te dringen. Het bleek al snel dat de doelman van de thuisploeg geen hele zekere factor was door veel ballen niet klemvast te pakken. Helaas voor de geel-zwarten was geen van de aanvallers hier alert op. Erik van Hulst was een tweetal keren net niet scherp genoeg en toen er wel gescoord werd bleek dit doelpunt terecht geannuleerd te zijn wegens buitenspel voor diezelfde Van Hulst. Scheidsrechter Ndjialeu liet in deze fase ook voor het eerst negatief van zich horen. Bard Dekker, wederom door een noodgeval mee met de Stedumers, wist met zijn befaamde "bal-achter-het-standbeen-langs-actie" zijn tegenstander z'n hielen zien. Zijn tegenstander verstapte zich en viel ter aarde terwijl Dekker van plan was om vanaf de achterlijn de bal panklaar te leggen voor de aanvallers van Stedum. Op dat moment floot de leidsman ineens af en hielp zo een doelrijpe kans voor de Stedumers om zeep. De blessure van de SIOS-speler leek ernstig en hij moest zich dan ook laten vervangen, maar in de ogen van de gasten was dit een zeer discutabele beslissing. SIOS kon er maar weinig tegenover zetten en trainer Doornbosch vroeg zich hardop af waar zijn ploeg mee bezig was. Toch zag hij ook dat zijn manschappen met een 1-0 voorsprong de kleedkamer in gingen.

Nieborg wisselde in de rust twee spelers. Erik van Hulst mocht gaan douchen en voor hem kwam de rappe Robbert Slager binnen de lijnen. Diederik Dijk werd vervangen door Ferdi de Jonge om meer duelkracht op het middenveld te krijgen. Dijk is qua voetballend vermogen misschien wel één van de betere, zo niet de beste speler aan Stedum-zijde, fysiek komt de 17-jarige echter nog te kort om zijn mannetje te staan op het middenveld. Het is te hopen dat hij wat meer body krijgt zoals tweelingbroer Tiemen al wel heeft. Waar het de eerste helft nog aan ontbrak was in de tweede helft wel aanwezig: strijd. Stedum probeerde vanaf de eerste minuut na rust druk te zetten op de verdediging van SIOS en dat resulteerde dat de thuisploeg nog amper aan voetballen toe kwam. Het was echter wel waken voor de counter waar SIOS op loerde. De gelijkmaker viel al redelijk snel na de rust. Een goed genomen hoekschop van Tiemen Dijk werd ingekopt door Siebrand Dijkema. De kleine doelman kon de bal niet tot zich nemen en de lange Robbert Slager was er als de kippen bij om de bal het laatste zetje met zijn hoofd te geven. SIOS protesteerde nog voor het aanvallen van de keeper, maar hier was absoluut geen sprake van. Stedum bleek na dit doelpunt door te drukken en het was dan ook wachten op de voorsprong. Kansen waren echter niet weggelegd voor eerst Jaap Dijkema en later Jacco Santing. Dijkema speelde zichzelf mooi vrij, maar in plaats van zelf op doel te schieten wilde hij Jacco Santing laten scoren. Dit bleek een verkeerde keuze. Een voorzet van rechts werd even later door Santing voor open doel over geschoten. Santing speelde een ongelukkige wedstrijd en deze gemiste kans was daar typerend voor. SIOS werd twee keer gevaarlijk in de tweede helft en twee keer was dit omdat de verdediging van Stedum helemaal open lag. De thuisploeg kon tot twee keer toe naar hartenlust counteren, maar dit leverde geen doelpunt op. Vooral de tweede keer dat dit gebeurde leverde het een hachelijk moment op voor het Stedumer doel. Met een uitsterste krachtinspanning wist mandekker Tim de Jonge een doelpunt te voorkomen en mocht Stedum van geluk spreken dat het niet weer op achterstand kwam. Tien minuten voor het eindsignaal leek Stedum de ideale mogelijkheid te krijgen om op de terechte voorsprong te komen. Robbert Slager snelde zijn tegenstander vanaf rechts voorbij en werd daarbij onderuit gehaald. Scheidsrechter Ndjialeu floot resoluut en Siebrand Dijkema was al zo'n beetje onderweg met de bal naar de strafschopstip. Tot ieders verbazing legde de arbiter de bal echter buiten het strafschopgebied terwijl de overtreding minstens 1,5 meter binnen de bewuste lijnen plaatsvond. Wederom boorde Ndjialeu Stedum een ideale mogelijkheid door de neus en dit leverde de nodige irritaties op bij menig Stedum-speler. De vrije trap leverde helaas voor de geel-zwarten niets op. Zo naderde het einde en leken beide ploegen genoegen te moeten nemen met een punt. Een punt waar SIOS tevreden mee mocht zijn en waar Stedum zich tekort mee deed. Om de punten alsnog mee te nemen naar Stedum zette de ploeg nog één keer aan. Ferdi de Jonge schoof een linie door en gaf een geweldige voorzet die minstens zo mooi werd ingekopt door Siebrand Dijkema. De vreugde was groot in het Stedum-kamp en de overwinning leek een feit. Met nog twee minuten op de klok kon SIOS niet meer gevaarlijk worden en dus kon Stedum net als vorige week weer drie punten bijschrijven.

Volgende week komt VVSV'09 op bezoek in Stedum. De formatie uit Ulrum/Zoutkamp wist met maarliefst 5-2 van TEO te winnen en dus zijn de mannen van Nieborg gewaarschuwd. Het is nu zaak om vanaf minuut 1 scherp aan de wedstrijd te beginnen. De wedstrijd begint om 14.30uur op het sportpark aan de Bedumerweg en staat onder leiding van scheidsrechter Kooistra. U bent van harte welkom!