JA, ik wil lid worden van de V.V. Stedum of SJO STEO! AANMELDEN

Zwaarbevochten overwinning Stedum in Leens

LEENS - Stedum heeft na een winterstop van drie maanden eindelijk weer in competitieverband uit kunnen komen. Onder toeziend oog van Krijno Bos, volgend jaar hoofdtrainer in Stedum, moesten de geel-zwarten diep gaan om de drie punten mee naar Stedum te nemen. De Stedumers namen hiermee revanche op de thuisnederlaag tegen FC LEO.

Door Marcel Mulder

Toen hadden de Stedumers het betere van het spel, maar gingen de Leensters er met de punten van door. Nu was het andersom, al hadden de gasten de betere kansen. FC LEO maakte het spel en Stedum liet dit ook toe. Maar het eerste wapenfeit was namens Stedum. Na één minuut spelen mocht Marcel Mulder aanleggen van zo'n 20 meter. Mulder besloot de bal ineens op het vijandelijk doel te schieten, maar raakte de lat. Het meeste balbezit was voor de mannen uit Leens, maar tot aan de zestien liet Stedum dit toe. De thuisploeg dwong geen kansen af en in de tegenstoot probeerde Stedum gevaarlijk te worden. Het gokte vooral op de snelheid van Jacco Santing. Santing was de gevaarlijkste man al kon hij hier niet van profiteren en liet een aantal mogelijkheden onbenut. Daar kon de thuisploeg twee kansen tegenover zetten. Eerst moest Boelie de Sturler met een uiterste krachtinspanning een doelpunt voorkomen. Even later leken de voorwaartsen van FC LEO in te kunnen koppen, maar ging de voorzet aan iedereen voorbij. Aanvoerder Ferdi de Jonge was inmiddels al naar de kant gegaan nadat hij de bal hard in het gezicht had gekregen. Zijn vervanger was Martin Dekker.

Na de rust, die met een 0-0 stand was bereikt, kwam Stedum al snel op voorsprong. Marcel Mulder mocht vier keer achter elkaar aanleggen voor een hoekschop. Bij de vierde keer was het raak toen Ronald Werkman van in de kluts van dichtbij in kon schieten. FC LEO ging na deze achterstand meer druk naar voren geven en Stedum kwam niet meer aan voetballen toe. Hendrik Niewold moest zich met kramverschijnselen laten vervangen door Jaap Dijkema en even later schoot de kramp ook in beide benen van Jacco Santing. Santing ging ook naar de kant, maar er waren geen wissels meer beschikbaar. Bard Dekker bleek in de warming-up te geblesseerd om te spelen, waardoor er slechts twee wisselspelers op de bank plaats namen. Santing besloot na een paar minuten rust toch maar weer binnen de lijnen te komen, al was het alleen al om de verdediging van de thuisploeg bezig te houden. Met tien en een halve man was het alleen maar tegen houden voor de Stedumers. Toch hoefde Boelie de Sturler geen redding te verrichten, FC LEO creeërde te weinig. De vreugde in het Stedumer kamp was dan ook groot toen Jaap Dijkema een paar minuten voor het einde zijn maatje Jacco Santing diep stuurde. Met zijn laatste krachten sprintte Santing de laatste man er uit en kon alleen af gaan op het Leenster doel. Met een droog schot was de doelman kansloos. De overwinning voor Stedum was binnen en werd met veel gejuich gevierd na het laatste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter. De teleurstelling bij de thuisploeg droop van de gezichten af. Zo weigerde de aanvoerder van FC LEO de hand te schudden met die van Stedum. Eén tip voor de verliezende aanvoerder: verliezen hoort er ook bij.